Limenas // Panagia // Golden Beach

5:11 AM


Današnji post je jedan od onih iz kategorije "ako vas ne ubije, možda vam bude od koristi". A zašto to kažem shvatićete već za koji trenutak dok budete razgledali fotografije i shvatili da im nema kraja. Kontam da će mnogi odustati na pola (da se ne zavaravamo, neka bude ipak trećina!) i priznaću da bih i sama bila u fazonu "ain't nobody got time for this shit", ali ako rešite da ostanete do kraja možda poželite da već sledeće leto provedete na Tasosu, ako do sada niste svraćali na ovo ostrvo i obišli sva ova mesta.


Limenas - iliti glavni grad Tasosa - prvo je mesto na koje smo se zaputili tog dana čim smo dobili naš iznajmljeni auto. Moram priznati da je ovaj obilazak za mene bio poseban doživljaj jer, iako uživam u upoznavanju novih predela, postoji ono nešto magično i neuporedivo prijatno u vraćanju mestima u kojima sam već bila i zavolela ih. Čini mi se da se nije mnogo toga promenilo od 2008. godine. Isti stari Limenas, gradić koji ne osvaja na prvu loptu, već postepeno, i na kraju vam ukrade srce, a da ni ne primetite kada se to desilo. U Limenasu ćete želeti da obidjete drevni amiteatar iz 3. veka pre nove ere (usput uživate u pogledu koji se odatle pruža na luku), prošetate dugačkim, uskim dokovima i prodjete šetalištem pored plaže gde ćete zaobići sve primamljive kafiće i uputiti se u najlepši, na samom kraju Limenasa. Izgrađen na stenama sa predivnim pogledom na more, Karnagio bar je bio obavezna stavka na našoj, uvek predugačkoj, listi i odlično mestašce za mali predah pre nastavka putovanja.


Panagia - naša druga stanica - je etno selo nekoliko kilometara udaljeno od same obale i smešteno na visini od 300m iznad nivoa mora. Odatle se pruža sjajan pogled, sa jedne strane na najviši vrh Tasosa (Ipsarion, 1024m), a sa suprotne strane na najveću plažu ostrva (Golden Beach, 4km). Samo mestašce je prilično fotogenično sa svojim uskim ulicama i kućama koje su, sve do jedne, savršeno uredjene i očigledno pažljivo održavane. Trg tri izvora, sa takozvanim "ljubavnim izvorima" i "mostom ljubavi" je verovatno najveća atrakcija Panagije i oaza svežine za beg od zapare avgustovskog dana. Voda koja ovde izvire dolazi sa Ipsarion planine i spusta se niz padinu kroz Panagiju, duz njenih ulica.


Golden Beach - Poseta najveće plaže ostrva planirana za poslepodnevne časove umalo da izostane jer smo, da tako kažem, probili sve termine u Limenasu i Panagiji. Nismo stigli da se raspitamo, a sami nismo uspeli da zaključimo zašto se Zlatna plaža zove baš tako. Možda je boja peska u dodiru sa čistom vodom nekoga asocirala na zlato, ali toga dana, kada smo mi bili na plaži, talasi su naneli jako tamne alge, pa nam ova asocijacija nije bila ni na kraj pameti. Ipak, provod je bio fenomenalan baš zbog pomenutih talasa jer umeju da budu dovoljno snažni da vas obore dok stojite u vodi do kolena. Skakali smo u talase, puštali da nas obore, igrali se kao mala deca i to poprilično bukvalno. Pad sunca iza okolnih planina je bio znak da se uputimo ka kolima i privedemo kraju ovaj dug dan. Privodim zato kraju i ovaj predug post. Nadam se da su vam se dopale fotkice i čekam da čujem šta vam se najviše dopalo!

Do sledećeg posta! <3
Marija

swimsuit, loafers- H&M
blouse - ROMWE
skirt - REPUBLIC
necklaces - SINĐEL
glasses - ORSAY

You Might Also Like

8 comments

  1. Hello from Spain: I like your skirt. You're very pretty. Nice pictures on the beach. Keep in touch

    ReplyDelete
  2. Divan morski post. dodje mi da uskocim u ove slike :)
    http://lamiastoria018.blogspot.com/2014/09/karirano-kao-i-uvek.html?spref=fb

    ReplyDelete
  3. fotografije su toliko savršene.....<3 nemam riječi! stvarno predivno mjesto!

    ReplyDelete
  4. I want to go back there with you babe :DDD!!!!

    ReplyDelete
  5. Ovo mjesto izgleda prelijepo, posebno mi se svidja slika sa plavim stolicama i stoljnjakom!
    Takodje mi se mnogo svidja outfit, super je. :D

    http://girlfromnk.blogspot.com.es

    ReplyDelete
  6. Predivne fotke Marija! Totalno si me vratila na moje proslogodisnje ljetovanje ;) Ja kad sam bila na Golden beach, stvarno je izgledala zlatna :)) :*

    ReplyDelete
  7. Predobre slike kojim programom uređuješ *__* aaa i ti si divnaa skroz predobra kombinacija !

    Možeš posjetit moj blog nova sam ! :D
    http://littleblackdress97.blogspot.com/

    ReplyDelete