The home of extraordinary and beautiful

5:46 AM


Nakon prepodnevne šetnje, penjanja na Bruneleskijevu kupolu i najkraćeg mogućeg odmora u hotelu, mama, sestra i ja vratile smo se u centar srednjevekovne Firence i nastavile svoj obilazak kod bazilike Santa Kroče ispred koje se nalazi spomenik Danteu. Unutar same bazilike nalazi se i Danteov kenotaf, ili prazan grob, koji je podignut u njegovu čast, ali je Dante sahranjen u Raveni. Pored Danteovog kenotafa u bazilici se, između ostalog, nalaze grobovi Mikelanđela, Galilea, Makijavelija i Rosinija. Mikelanđelov grob izgleda posebno impresivno, a umetnik zaslužan za to je Đorđo Vazari, još jedan velikan renesanse koji je izuzetno cenio Mikelanđela. Jedno od najznačajnijih umetničkih dela u Santa Kroče je i Donatelovo delo "Annunciation" koje mi je odmah postalo jedno od omiljenih. Na ovoj lokaciji nas je još neko vreme zadržala Bruneleskijeva kapela Paci i dva peristila ispred i pored kapele gde smo rešile da odmorimo i uživamo u smirujućem okruženju. 


Nastavile smo ulicom Dante Aligijeri ka muzeju Casa di Dante koji je podignut na mestu gde se smatra da se nalazila kuća porodice Aligijeri. Nedaleko odatle je i jako mala crkva, Santa Margerita de Cerchi, poznata i kao Danteova crkva. Smatra se da je u blizini ove crkve Dante sa devet godina po prvi put video Beatriče, svoju najveću ljubav i večitu inspiraciju koja ga u Božanstvenoj komediji vodi kroz Raj. U samoj crkvi nalazi se grob Beatriče, a pored njega pletena korpa u koju se može ostaviti pismo za Beatriče sa molbom da sačuva nečiju ljubav ili poveže rastavljene.

Ovaj predug i istovremeno predivan dan završile smo van istorijskog centra grada, na uzvisini poznatoj kao Piazzale Michelangelo gde se nalazi jedna od dve replike Mikelanđelovog Davida u Firenci. Odlazak na ovo mesto je zahtevao poseban napor, zapravo poslednje atome snage. Ipak pogled koji se odozgo pruža na centar Firence vredan je svega! Svakako da je bilo puno turista, ali broj je nebitan u poređenju sa gužvom kod Duoma, pa je samim tim bilo lakše uživati, razgledati na miru i napraviti lepe fotografije. Upravo fotografijama vas sada ostavljam i sa nestrpljenjem čekam vaše komenatre! Pišite mi ako ste već posetili Firencu? Imate li omiljeno mesto u ovom gradu? Mozda omiljeno umetničko delo koje obiđete uvek kada je posetite ili koje jedva čekate da vidite, a do sada niste?

Do sledećeg posta! <3
Marija

jacket, bag - PULL&BEAR
shirt - H&M
jeans - NEW LOOK
necklace - ZARA
sneakers - CONVERSE

You Might Also Like

11 comments

  1. Hello from Spain: great church. Awesome pics. Nice jacket. Keep in touch

    ReplyDelete
  2. Ove panorame izgledaju nestvarno!!!

    ReplyDelete
  3. Predivno! A i outfit je odlican! :**

    ReplyDelete
  4. slike su predivne..a jaknom sam ocarana :)
    sve pohvale :)
    http://fashiondiseaseeee.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Divne su ti fotke, bas, bas divne boje, a i divan outfit <3
    Boyish Jeans <3

    ReplyDelete
  6. lovely places!! you look great!!

    ReplyDelete
  7. Volim ove tvoje putne postove <3

    Check out my latest OUTFIT POST and my other posts on Venoma's fashion diary
    XoXo Venoma

    ReplyDelete