Firenze

8:47 AM



Firenca. Moj ubedljivo najdraži grad na celom svetu! Prvi put sam ga posetila u sklopu maturske ekskurzije u srednjoj školi i još tada mi se dopao više nego bilo koji drugi grad. Odlično sam se snašla, bila sam ta koja je nosila i čitala kartu i vodila svoju malu ekipu kroz uske ulice. Najbolja drugarica Nina i ja smo bile preponosne na naše otkriće vafla sa Nutelom koji smo kupile kod Duoma, a oduševljavalo nas je i što Firenca ima čak dve ogromne Zare i to jednu preko puta druge (!). Divna profesorka književnosti i srpskog jezika nas je provela kroz Ufici i Kapelu Mediči zbog čega su mi i ta mesta ostala u divnom sećanju iako tada nisam bila zainteresovana za umetnost u meri u kojoj sam danas.

U svakom slučaju, ovo putovanje je bilo drugačije i na svoj način savršeno. Za početak, u Firenci sam ostala, ne jedan, već tri dana i uspela sam da vidim i obiđem sve što sam isplanirala izuzev nekoliko, uslovno rečeno, sitnica. Putovala sam sa sestrom i mamom, a kako sam nam program pripremila pre puta, odmah nakon izlaska iz autobusa odvojile smo se od grupe i započele svoj obilazak grada. Do check-in-a je trebalo sačekati nekoliko sati, a mi nismo želele da gubimo vreme već smo se uputile pravo ka Duomu, kroz centar Firence. U okviru Duomo kompleksa (Santa Maria del Fiore) tog prepodneva posetile smo Krstionicu Svetog Jovana, videle Đotov zvonik i uradile ono što smo jako dugo čekale - popele se na vrh Bruneleskijeve kupole. Pogled sa kupole je predivan, u šta ćete se uveriti kroz fotke, i definitivno je vredan mučenja kroz koje smo prošle dok smo se penjale strmim stepeništem kroz uske prolaze trudeći se da ne razmišljamo o visini na kojoj se nalazimo niti o činjenici da smo prešle tačku posle koje nema povratka.

Kako sam napravila puno prelepih fotografija i kako imam želju da vam što više njih pokažem, podelila sam prvi dan u dva posta, tako da danas gledate fotografije nastale u prepodnevnim časovima prvog dana. Već sutra ili prekosutra stiže ostatak fotki u kojima ćete, iskreno se nadam, uživati :) Ako vas zanima bilo šta vezano za Firencu i moje iskustvo u obilaženju iste, informacija o nekom od lokaliteta sa fotografija ili savet u slučaju da uskoro putujete tamo - slobodno pitajte! I pišite mi utiske! :)

Do sledećeg posta! :***
Marija


You Might Also Like

23 comments

  1. Wow, ależ widoki :) Niesamowite miejsca <3 Świetne zdjęcia! Buziaki :*

    ReplyDelete
  2. Kakve divne fotke! Mi smo kasno stigli i samo smo jedan dan bili, nismo mogli toliko da uzivamo u Firenci kao sto si ti. I meni je na umu bilo penjanje na kupolu, ali nije bilo vremena nazalost. Sad cu opet da se vratim da pregledam jos jednom sve fotke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moraš otići na više dana :D
      Najbolje na tri jer toliko (72h) važi Firenze card koja ti omogućava ulaz u sve muzeje bez čekanja u redovima. Kažem to jer je baš red za kupolu bio preeeedugačak! Nepodnošljivo... Da si čekala, provela bi dan u redu i možda ne bi stigla jer je rano zatvaraju nažalost :(

      Delete
  3. Definitivno mi je na listi gradova koje moram posetiti, bas je magicno mesto..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moraš! ;)
      Realno, nije ni daleko, a predivno je mesto! Božanstveno :)

      Delete
  4. Cim sam ugledala post znala sam da ce biti gomila fotografija! I sve su predivne! Potpuno razumem sta te je ocaralo! Jedva cekam ostale postove! :* :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah, nisam mogla izbeći picture overload :D
      Podelila sam dan na dva posta u momentu kada sam shvatila da bi 60 fotografija bilo previše za jednu objavu! :)
      Drago mi je da ti se dopadaju! <3

      Delete
  5. Prdivne fotke! Od svih gradova koje sam posetila u Italiji i na mene je Firenca ostavila najjachi utisak. Chekam ostatak fotki ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Kaća! :)
      Ni ne čudi! Stvarno je grad jedinstvene lepote i dobre energije <3

      Delete
  6. Lovely photos :)

    Check out my new post Here!!!

    ReplyDelete
  7. Prelepe fotke, zbog ovakvih tvojih postova uvek pozelim da se odmah spakujem i krenem u obilazak ovakvih mesta! :)

    ReplyDelete
  8. Blago tebi na ovako divnom putovanju.
    Nisam nikada bila u Firenci, ali imam ogromnu zelju zbog divne renesanse.
    Super fotke!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posto volis renesansu moras prvom prilikom otici! :))
      Prvo Firenca pa sve ostalo ;) Nije daleko, plus su ture super pristupacne :)

      Delete
  9. Pa, ti blistaš! :) Vidi se da ti je putovanje prijalo. :) Odlične fotografije, koji je fotoaparat u pitanju? :)
    Pratim sa zadovoljstvom! :)
    tara-blunt.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala najlepse, Tara! :))
      Fotoaparat je Canon eos 600d i ovoga puta 18-55 objektiv :)
      Pozz :)

      Delete
  10. Firenca mi je jedan od omiljenih italijanskih gradova, pored Rima i Venecije, naravno :)
    Uzivaj!
    xx Tina

    Style Sinners

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, to je i moja omiljena trojka :) u te gradove bih se uvek iznova i iznova vracala :D

      Delete